Článek

Historicko-přírodovědná exkurze v Krnově

Profilová fotka

Mgr. Martina Smíšková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

Dne 19.5.2022 se žáci osmých ročníků vydali se svými vyučujícími vlakem na exkurzi za poznáním do Krnova.

Toto město je zajímavé zejména svými krásnými historickými stavbami, kterými se právem může pyšnit. Osmáci obdivovali budovu Městského divadla, Evangelický kostel, zaujala je i Švédská zeď s Neptunovou kašnou v popředí a také kostel sv. Martina. Porovnávali současný stav staveb s fotkami starými i sto let. Každou památku vyfotili, aby uchovali současnou podobu staveb do budoucna.

Všichni byli nadšení a těšili se na výšlap na Cvilín. Tušili, že je čeká nějaké překvapení a možná i odměna. Pod cvilínským schodištěm dostali úkol. Zazávodit si, kdo bude první u kostela Panny Marie Sedmibolestné. Ve zcela ohromujícím tempu vyběhli schody jako první Sofie Barschová a Tomáš Vavrečka, kteří za své prvenství získali sladkou odměnu.

Žáci přírodovědného semináře na Cvilíně plnili řadu úkolů, které se týkali určování světových stran a zdolaného převýšení, meteorologie, poznávání rostlin a živočichů. Také objevili nejstarší strom, památnou lípu, u které zjišťovali její stáří, obvod kmene a hodnotili celkový vzhled rostliny.

Cestou zpět se žáci vyfotili před bývalým Střeleckým domem a na náměstí obdivovali budovu Radnice. Také hodnotili celkový vzhled a uspořádání staveb na náměstí.

Po celou dobu exkurze panovala skvělá nálada a žáci si celý den užili. Také počasí nám přálo, a tak už se těšíme na další putování, tentokrát do hor.

 

Mgr. Vlastimil Steiner, Mgr. Martina Smíšková

Galerie